Ungdomar, hårt sex, övergrepp och BDSM

01.09.2020

Senaste tiden har det cirkulerat ett inlägg på sociala medier som har stört mig en del. Det är en barnmorska på en ungdomsmottagning som skrivit om sina upplevelser av hur ungdomar är styrda av porren och har "hårt sex" som lämnar skador. Jag har skrivit ett blogginlägg om det på min vanliga blogg, texten kan du läsa här:

Just nu pågår en ganska hätsk debatt i sociala medier angående ungdomar och "hårt sex". Det hela grundar sig i EN barnmorskas inlägg angående alla de tjejer hon möter som har trasiga underliv efter att ha haft för hårt sex (med tveksamt samtycke), och att det naturligtvis är porrens fel alltihop.Jag har försökt att hålla mig från att skriva och kommentera, men nu kan jag inte göra det längre. För det första, jag vill ha en definition på "hårt sex". Vad är det ens? Sex utan samtycke? Nej, då är det övergrepp och våldtäkter vi pratar om. "Hårt sex" i min värld är sex som går under paraplybegreppet BDSM, men sånt ger oftast inte bestående skador.

Det diskussionen handlat om är att ungdomar inte ska ha "hårt sex", eftersom det är något de lärt sig genom att titta på porr och därmed tror att det är så sex ska vara. Hur dumma tror ni att ungdomar är? Jag har själv jobbat på ungdomsmottagning, och ungdomar vet att porr inte är på riktigt. De vet att det är ungefär som en actionfilm: skithäftigt men grymt överdrivet.

Det diskussionen borde handla om är samtycke. Entusiastiskt samtycke. För har man haft sex som gjort en så illa i underlivet att man behöver uppsöka en barnmorska, så har man troligtvis inte varit kåt och faktiskt inte velat. Det är övergrepp. Hur kommer det sig att tjejer fortfarande inte vet att man får, och bör, säga nej till sex man inte vill ha? Och hur kommer det sig att killar inte lär sig att fråga efter samtycke? De flesta killar vet naturligtvis att om tjejen säger nej, så är det nej, men har de frågat efter ett ja? Hur kommer det sig att unga killar och tjejer inte kan kommunicera kring sex?

Nej, det är inte porrens fel. Porren är bara en representation av vad som försiggår i samhället, bara lite mer överdrivet. Porren ges en makt den aldrig skulle kunna ha, förutom vid ett tillfälle: när vi vuxna brister i sexualundervisningen.Det där är rätt tufft att läsa va? Att enda anledningen till att ungdomar inte kan kommunicera kring sex, inte förstår att de kan säga nej, eller inte klarar av att acceptera ett nej, är att vuxenvärlden inte lärt dem det. Ja, jag vet att det är svårt att prata med sina barn om sex, att det känns pinsamt och obekvämt. Och att det är enklare att skylla på porren. Men är det inte värt att ta snacket istället för att din dotter ska utsättas för något hon inte vill, bara för att hon tror att hon "borde" vilja? Är det inte värt att ta snacket istället för att behöva se din son bli en våldtäktsman? Hur rädd måste man vara för att inte våga prata med sina barn om gränser och kommunikation? Kan vi nån gång sluta skylla på porren och börja se sanningen i vitögat: vuxenvärlden brister i sin information om samtyckande sex och kommunikation. 

 Vad gäller min definition av "hårt sex" som något som faller in under BDSM, lär ungdomarna om det med. Lär dem att det är ok att tända på saker utanför normen, så länge det utövas under samtycke och med sunt förnuft. Sex är inte farligt. Sex ska få vara skamlöst, njutningsfyllt och roligt. Sex är en del av ett hälsosamt liv. Sluta hindra våra ungdomar från att upptäcka det! 

Det är tydligt för mig att det är svårt att nå ut till omvårdnadspersonal med forskning och kunskap kring ungdomar och sex, eller sex överhuvudtaget för den delen. Därför kommer jag börja hålla föreläsningar online, som främst riktar sig till de som träffar människor i sitt yrkesutövande, men som alla kan ha nytta av. Mer info kommer snart, jag ska bara få till vettiga datum. Har du önskemål om ämnen som jag kan ta upp? Skicka ett meddelande till mig!

Jag vill förresten tipsa om min make som gör sjukt vackra smycken (bilden). Honom hittar ni på facebook.