Att göra relationer är svårt

07.07.2020

Att bibehålla en relation är svårt i vanliga fall, och nu med pandemi och semestrar kan det bli extra besvärligt, och kanske till och med övermäktig.

Att göra sin relation innebär att man skapar den relation man vill ha, men det är inte alltid helt enkelt när man är två eller fler som drar åt olika håll eller kommunicerar på olika sätt. Att tvingas till samvaro 24/7 kan vara det bästa eller det värsta som hänt i ens relation. Vissa av oss trivs som fisken i vattnet med att ha partnern hemma, medan andra går varandra på nerverna och inser sitt stora behov av att vara ifrån varandra.

Semestrar är dessutom fyllda med krav på att umgås och dessutom balansera ekonomin, och det kan bli påfrestande om man inte vill samma saker eller prioriterar olika.  Ibland innebär det här stress och irritation, och kanske gräl där en eller flera inblandade blir sårade, och kanske överväger att lämna relationen.

Att ta livsavgörande beslut mitt under en rådande kris, som ju en pandemi är, kan vara mindre bra. Livet är inte som det brukar och våra känslor är inte riktigt där de ska vara. Samtidigt ska man naturligtvis inte vara kvar i en relation där man mår dåligt.

Så hur ska man göra för att göra sin relation så bra som möjligt när det finns sårade känslor och motsättningar? Det första man behöver göra är att lyssna, på sig själv och sin partner. Lyssna in dina egna behov, och försök förstå din partners behov och känslor. Kan ni prata om vad ni vill ha ut av relationen och komma överens om hur ni ska nå dit? Det kan komma att kräva kompromisser och förhandlingar. Försök också att skifta fokus lite, börja uppmärksamma allt det positiva din partner gör, och allt positivt ni gör tillsammans. Det kan du göra genom att varje dag skriva ner en sak som din partner gjort som gör dig glad eller tacksam.

Det du mest av allt ska komma ihåg är att den enda personen du kan förändra är dig själv. Om du vill att relationen med din partner ska bli bättre så måste du börja med dig. Vad gör du idag som är ett hinder för att relationen ska fungera? Vad kan du göra för att göra den bättre?

Känns det svårt? Ibland kör man fast, eller vet inte ens var man ska börja. Ibland blir de sårade känslorna så övermäktiga att man inte vet var man ska vända sig. Det är då man tar hjälp utifrån, för hjälp finns att få. Regioner, kommuner och privata aktörer erbjuder familjerådgivning och parterapi, och kan hjälpa er att komma vidare.

Jag har valt att kalla mina samtal för "relationssamtal" därför att det inte alltid är två i en kärlekskonstellation, ibland är man fler. Det är inte heller alltid det är ens partner man behöver hjälp att prata med, utan det kan lika gärna vara en vän eller familjemedlem. Om du känner att du vill ha hjälp med din relation är du välkommen att boka tid hos mig, eller varför inte hänga med på vår kurshelg?

Oavsett hur eller var du söker hjälp, önskar jag dig en riktigt skön sommar med många lärdomar och en nyväckt kärlek till din partner.